14. August - Del 1

Sitter og skriver i nostalgiske Lappland Hotell i Kilpisjervi rett over grensa på finsk side. Her ser det ut som for 50 år siden. Musikken er også fra den tid. Storkoser meg.

Ankom her sammen med Christoph i går. Hadde da en kjempegod middag sammen som avslutning på  godt turfellesskap en måneds tid. Christoph dro videre i dag og planlegger å være på Nordkapp innen 3. September, siden han da har vært akkurat et halvt år på tur. Selv vil jeg bruke minst et par uker mer enn det.

Kort om ruta som har gått etter Nordkalottleden siden forrige oppdatering:

8. August: Altevasshytta

9. August: Vuomahytta

10. August: Dividalshytta

11. August: Dærtahytta

12. August: Rostahytta

13. August: Via Paltsahytta, telt et stykke før Kilpisjervi

Har igjen vært mange fine dager. Ikke den store varmen, men desto bedre vandrevær. Neste tettsted blir nå Masi. Kanskje turens mest krevende etappe. Denne gangen blir sekken fylt opp med Real Turmat for å spare vekt. Vil savne kokkeleringa til Christoph.

Det er mangt og meget som ferdes i den norske fjellheimen. For noen dager siden dukket både  rein og et par gjøker opp......

KokkoNorgepaalangs2015

Mye rart som dukker opp på stier i fjellheimen.....

 • Omlag 4 kg havregrøtblanding....

  Klar for nye eventyr med havregrøt som start på dagen; havrekli, rosiner, hasselnøtter, nøtteblanding, mye kanel, vaniljestang, 1/2 kilo brunsukker. Toppes med askasiehonning. Kjempegodt!

 • Fine fjellformasjoner....

  I nærheten av Paltsahytta på svensk side.

 • Smart oppbevaring av mat....

  Slik oppbevarer mange samer maten sin. Hverken bjørn, ulv eller andre får tak i noe da - smart.
  (Fra litt tidligere i turen i Padjalantaleden).

14. August - Del 2

For en herlig tidskapsel!

Ung på 70-tallet / liker 70-tallet? Besøk Lappland Hotell i Kilpisjervi! Gjør det før de finner på noe tull med modernisering eller noe annet. Hit skal jeg tilbake og være ei stund. Du føler deg absolutt hensatt tilbake i tid. Ikke noe juks. Her har de beholdt de oransje dukene fra da, de brune stolene, de typiske lampene og alt annet tidstypisk. Til og med plantene er slik de var da; disse grønne blanke uten blomster av noe slag - herlig! Maten er fantastisk, servisen upåklagelig og musikken er virkelig til å bli i godt og avslappet humør av; som smør i øregangene. Venter å se Frank Sinatra glidende inn her når som helst. Det eneste som mangler er at damene har skikkelig oppsatt hår med en brødskalk inni. Lurte ei stund på å begynne å røyke for virkelig å tilpasse meg denne tida.

Nå blir det noe godt å drikke i peisestua her som også er fulkommen.

Næmmen - se! De har beholdt pausefisk-akvariet på TV her! Riktig nok i farger....men likevel. Begynner å få skikkelig sans for disse finnene og alt de finner på. 

Blir litt tungt å forlate dette stedet!

 

 • Maten servert direkte i panna på bordet - liker det....

  ....og det smakte aldeles fortreffelig

 • Finsk øl....

  Du bestiller et par til.....

 • Kaffe....

  ....slik det skal serveres

20. August

Denne turen spiser sko, men ikke av hvem som helst!

Våkna midt på natta av et skikkelig leven fra forteltet. Viste seg at en illsint lemmen hadde sett ut den ene skoa mi for sin verste fiende her i livet. Den hadde allerede rukket å ta noen skikkelige jafs. Hadde ingen anelse om at disse dyra gjør slikt. 

Turen har ellers tatt en siste lille vri når det gjelder sluttspurten til Nordkapp. Venstre ankel tåler ikke større sidebevegelser på ei stund. I stedet for å gå til Masi, ble det derfor til at jeg gikk via Sappen nede i Reisadalen og opp til Storslett i Nordreisa. Herfra blir siste del av turen etter hovedveien til Nordkapp (drøyt 40 mil; omlag 2-3 ukers gange). De lemmenantasta fjellskoa byttes med joggesko og sekken er letta for utstyr jeg ikke lengre trenger. Går med dette glipp av Finnmarksvidda, men også en del mygg.

Har vært et fantastisk vær de siste dagene. Ikke farlig når utsikten er slik (se under) når du våkner for å starte en ny dag.

Turen fra Kilpisjervi gikk videre langs Nordkalottruta; Saarijarvi, Kuonjarjoki, Meekonjarvi, Pihtsusjarvi, Kopmajoki, Somashytta (på norsk side) og videre som sagt via Sappen til Storslett.

Nå blir det å teipe opp venstrefoten skikkelig og håpe den holder til Nordkapp. Ser lovende ut så langt. Merker ikke så mye til ankelen når underlaget er flatt.

Morgenstund noen kilometer etter Somashytta........

 • Lønsj ved elva....

  En rein passerte rett etter bildet ble tatt bare et par meter fra meg på tur over elva.

 • Sjokolade er viktig....

  Går med 3-4 stk. 200 grams hver dag. Tidligere turkamerat Christoph lå på 6 stk. per dag ei stund.
  Den finske sjokoladen her kommer selvsagt fra Pirkka!

 • Reisadalen.....

  Bildet sier alt.

21. August

Nei!! Bare 37 mil igjen! Æ vil gå tilbake å.

Glem Finnmarksvidda. Det her er ti ganger bedre. Knapt trafikk på E6, fantastisk vær, enda finere natur og ikke EN mygg. Dagen i dag er på topp tre av dagene i turen så langt. De 4 mila fra Nordreisa til Gildetun Fjellstue på Kvænangsfjellet var som en drøm langs flotte fjorder og fjell. Godt å kjenne frisk sjøluft igjen også. Takk du venstrefot som lot meg få oppleve dette!

En skikkelig middagsbuffet venter. Skrubbsulten.

En liten refleksjon nå når turen nærmer seg slutten:

De siste 4 ukene har gått i norsk, svensk og finsk terreng. I Sverige og Finland var det stadig andre folk å treffe på tur. I Norge er det så godt som tomt for folk. Rart synes jeg.

 

Utsikt fra lønsjen 21. August et stykke før oppstigninga til Kvænangsfjellet....

22. August

Kun 10 mil igjen til Alta. Teltet er slått opp rett ved en liten fjordtarm på en svært så idyllisk plass. Føttene holder godt - også venstrefoten.

Mulig jeg ender opp på Nordkapp samtidig med tidligere turkamerat Christoph. Han planla å være der 3. September. Bør passe bra med gjenværende distanse og dagsetappene som kjøres nå. Vi får se.

Liker de såkalte fjellovergangene her; rett opp og rett ned, samtidig som de ikke er brattere enn at de er behagelige å gå.

Fortsatt et fantastisk vær. Ser også lovende ut for dagene som kommer.

Dagens store pluss: Are & Odin fast tilbake på P1 hver lørdag mellom kl. 14 og 15. Hurra!

23. August

Fikk tilbud av venninna til Mattilakken om skyss til Alta i dag. Måtte selvsagt høflig takke nei siden jeg GÅR Norge på langs. Kunne egentlig tenkt meg skyssen, siden dama er svært interessant å snakke med. Ikke noe hus, interiør, storbyferier og annet fjas der nei. Kan ellers bekrefte at bilen til Mattilakken fremdeles er like matt i lakken.

Er vel i Alta om et par dager tenker jeg.

24. August

Tam villrein? Vill tamrein?

Dette var nok en ekstra tam tamrein. Lunta rundt teltet og var på nippet til å ta seg en tur inn. 

Har innlosjert meg i ei rorbu en drøy dagsmarsj fra Alta. Her er det også mange tamme tamrein. Går rundt i hagene til folk og forsyner seg av godsaker der. Merkelige greier.

Håper å nå Alta i morra. 

Joker Nord? Avstandsskilta her føles sånn. Må være laga dagen derpå etter et skikkelig harraball. Har blitt "opplyst" av disse skilta fire ganger etter avgang Nordreisa. Ingen er i nærheten av å stemme. Tips: stol på GPS'en

Kunsten å gå.....

Bare man hadde en lilletå.......

25. August

Kunsten å gå - bare man hadde en lilletå.......

Holdt hardt å kreke seg inn til Alta. Gangen min ligna ikke mye på kunst akkurat (eller var det kanskje akkurat det den gjorde). Gnagsår på lilletær bidrar ikke til å tenke så mye på kunsten ved det å gå. Nå blir det plastring etter alle kunstens regler for fortsatt å kunne gå. Å gå etter vei er lett på en måte, samtidig som det også kan være krevende for føttene.

Var mye veiarbeid ut fra Talvik der jeg starta i dag. Starta med å gå igjennom en tunnel hvor gående og syklende ikke hadde adgang. Var ett 1 meter bredt opphøyd fortau i tunnellen på begge sider, så jeg tok derfor sjansen. Gikk veldig bra.

Hadde håpa på hotell her i Alta, men absolutt alt er opptatt. Havna dermed på Alta Artic Camping. Greit nok det.

Nå blir neste hovedetappe til Skaidi - 87 km. Mer eller mindre rett nord, til forskjell fra etappen hit til Alta som nesten gikk i alle himmelretninger. Gleder meg - skal være fint over til Skaidi. Deretter blir det nordøst knappe 3 mil før de siste omlag 10 mila til Nordkapp.

På etappen for et par dager siden kom jeg over dette listige stedsnavnet (se bilde). Ligger på vestsida av Langfjorden. Langfjorden fortjener forøvrig navnet sitt. Tar ei stund å komme ut av den til fots. Var heldigvis noen samer som hadde ei sjappe som også solgte kaffe og vafler der Langfjorden tok slutt. DET smakte veldig godt da. 

 

26. August

Ligger og hører på Nordstoga her i teltet oppe på fjellet omlag 35 km nord for Alta. Flink fyr denne Nordstoga. Og for en dialekt - flott!

Splitter nye sko (igjen). Dette er skopar nr. 6 i rekken. Satser på at dette blir det siste. Måtte bytte ut joggeskoa som ble anskaffa i Nordreisa til fordel for et par hvor føttene har skikkelig med plass (til vannblemmene). Gikk mye greiere i dag.

Tidligere turkamerat Christoph vil ankomme Nordkapp allerede i morra. Satser selv derfor på å roe ned litt på slutten og heller bruke litt god tid på de knappe 20 mila som gjenstår.

Har bestilt hotell i Skaidi. Blir bra.

Flotte fjell her i nord (panorama et stykke etter Nordreisa for noen dager siden).

 

 

27. August

Sennalandet må være det nærmeste vi kommer prærien her i Norge. Mange lange mil med svært lange rettstrekk. Blåste skikkelig her i dag. Heldigvis var det stort sett medvind.

Har telta ved elva som ender opp i Skaidi (ref. bilde). Kun 18 km igjen til Skaidi og hotellet der. Fikk vite av tidligere NPL'er Rolf Schjem i dag at hotellet har basseng. Herlig! Jeg vet hvem som kommer til å ligge i det bassenget i morra.

Været er fremdeles topp til å gå i. Har ikke vært en regndråpe de siste 14 dagene. Håper det vedvarer til Nordkapp er nådd. Resten av dagen vil brukes til å tenke på nye fine turer. Det blir flere!

Har ikke hørt fra Christoph enda om han har kommet fram. Kanskje drøyer det til i mora. Vi får se. En liten hilsen til ham under.

Hvil deg nå.....

En liten hilsen til Christoph som er fremme vært øyeblikk....

28. August

Fata morgana?

Skaidi Hotell føltes som det i dag. De 87 kilometrene fra Alta til Skaidi virka som lengre enn de 175 fra Nordreisa til Alta. Når det eneste du stort sett ser er kilometerlange rettstrekk i mil etter mil gjelder det å underholde seg selv. Heldigvis kom radiosignalene mot slutten tilbake til min kjære lille DAB-radio.

Har plaska rundt i bassenget her ei stund nå - godt!

Fikk nettopp en beskjed fra Martin Kettler; nok en NPL'er som nå har gått ei stund sammen med Christoph. De vil være på Nordkapp i kveld. Martin var hele tida en dag eller to foran Christoph og meg da vi gikk sammen, men jeg rakk aldri å møte ham.

Nå er det (dessverre) kun 12 mil igjen. Regner med å roe ned og bruke 6 dager på det. Blir behagelige 2 mil per dag.

Planlegger å bruke god tid på hjemreisa. Først hurtigruta til Tromsø. Deretter buss til Kilpisjervi i Finland hvor Lappland Hotell skal oppsøkes igjen. Må ha med meg litt mer 70-talls nostalgi før ferden videre hjem. Haster ikke med å komme hjem for å få stemt heller. Fikk forhåndsstemt i Alta. 

Nå venter en god middagsbuffet her på Skaidi Hotell. Gleder meg.

Ser nå at det er litt mer enn 12 mil igjen - kanskje 14-15. Bra.

29. August

Da var vi i Russenes - nøyaktig 129 km fra Nordkapp. Det viste seg at det var 153 km fra Skaidi til Nordkapp (ikke 120 slik jeg trodde først).

Bildet oppsummerer de siste dagene - mange og lange rettstrekk. Får god tid til å fundere. Tilbake til kontor og stillesitting kan nok bli et reelt problem. Mye tøffere for kroppen å sitte på en stol i 8 timer enn å gå de samme timene. Det første har kroppen vondt av. Det siste har kroppen godt av.

Nå gjenstår noen fine dager med ikke fullt så mange og lange rette strekk.

Med Are&Odin Norge på langs.......

Det var 9. Juni - hva nå?