10. Juni

Ka ska vi finn på i dag da? Skoblogg?

Ikke enkelt med sko en skal gå et stykke i. Gårsdagens tilsynelatende gokjøp var kanskje ikke det. Scarpaskoa er nok gjerne tingen når en skal klyve i steinrøyser (f.eks. opp til Storsylen), men ikke like godt egna for volumet av bruk i blanda terreng; de blir for stive. Kjente godt det ved ankomst   Berkåk i dag etter snaue 3 mil.

Da ble det handletur til Støren hvor jeg fikk tak i et par Salomonsko. Var som å gå med vanlige terrengjoggesko - veldig behagelig. Tilbake på "stedet en kjører igjennom"; Berkåk, er de aller nyeste skoa testa ytterligere. Fremdeles veldig bra. At Salomonskoa heller ikke ser femi ut er også greit. Scarpaskoa ble sendt hjem til Trondheim.

I morra blir det Støren og finplanlegging for turen videre i Selbu/Tydal.

Dagens store pluss var at det varslede styrtregnet uteble mens jeg var ute å gikk. Det andre plusset var Børs wienerbrød på Støren. De kan det der på Støren!

Ellers er den første millionen skritt gått. Lærte i dag at gjennomsnittlig skrittlengde for menn er 76 cm. Det betyr at en tur Norge på langs på 250 mil skal utgjøre omlag 3.100.100 skritt. Snart er derfor ca. 1/3 av turen unnagjort.

11. Juni

Se video under.

Rettelse 1: Det er 11. Juni videoen lages (ikke 10. Juni)

Rettelse 2: "Bessheim Fjellstue" (ikke "Bessåmo")

Enda litt mer sko:

Hvorfor selges andre fjellsko enn Salomon? Det skjønner ikke jeg nå. Det er i alle fall ingen grunn til det.

Ellers:

IT: Dersom noen skulle oppleve problemer med Kontaktside eller Gjestebok; nettleser Google Crome og Opera fungerer godt. Explorer kan medføre trøbbel.

Ting som forsvinner fra sekken: Cosmica Sun Lotion (200 gr. mindre å bære på) - alle monner drar!

Har fått tilsendt bunke 2 (av 3) med kart til Støren. Da skal vi finne fram ei god stund til. Har også fått tilsendt min kjære Ipod med mye god underholdning; musikk, "Herreavdelingen", "BBC Documentaries", "NRK Lørdagsdokumentaren", lydbøker mm. Det blir bra!

Ruta fram til nå

Norge på langs og litt på kryss og tvers så langt....

12. Juni

Har æ komme på spa?

Etter ei drøy mil fra Haltdalen var planen å slå opp teltet i nærheten av Nordpå Fjellstue. Trodde ikke Fjellstua var åpen for overnatting. Det var den. To kjempetrivelige damer tok imot der. Plassen er opprinnelig ei av de eldste TT-hyttene, men turistforeninga solgte den på 80-tallet. I privat drift nå, mest for bedriftssamlinger, kurs ol., men de har opprettholdt muligheten for overnatting for folk på fjelltur. Kjempebra selvbetjeningsdel der. På rommet lå badekåpe og  "slippers". Begge deler ble pent lagt til side nå, men skal tilbake og prøve dette senere en gang. Ble vist utbygging som nærmer seg ferdigstillelse med skikkelig badstuanlegg og et basseng med den utsikten! Virker som en svært bra plass å være og midt i blinken for samlinger av ymse slag.

Utrolig godt å komme opp i fjellet igjen. Her er kjempefin utsikt, fred og ro. I morra går turen til Græsslihytta i Tydal. Blir en fin tur på drøye 2 mil - fin dagsetappe. Retninga videre blir Meråker hvor E14 krysses ved Teveldalen. Antar det blir overnatting på Teveltunet. Turen fra Græsslihytta til Meråker tar sannsynligvis 2-3 dager.

Sigvart Dagsland sover også over her viser det seg. Det er for tida arrangementuke i Haltdalen og han har holdt konsert der i kveld. Dumt at jeg ikke visste om konserten tidligere, da skulle jeg ha prøvd å fått den med meg.

Fremdeles forelska i nyskoa. En drøm å gå i.

13. Juni

Bli det likar no?

Skal mye til. Kjempedag. Starta tidlig fra Nordpå Fjellstue. Ikke rare temperaturen, men oppholdsvær og vindstille. Skulle gjerne vært en dag til på Nordpå Fjellstue. Skal uansett tilbake dit. Flott plass og glimrende utgangspunkt for å gå Karolinerreden over til Tydal.

Turen var lettgått. Fint med litt historie på veien, hvor historien om Armfeldt sin hær var oppslått på Bukkhammern, ca. halvveis underveis i etappen mot Græsslihytta. Kan bare forestille meg hvordan det var der i Januar i 1719 da mange omkom i snøstorm her.

Ned mot Græssli ble det reine sommerværet - godt! Kneika som kommer helt på slutten mot Græsslihytta kjennes. Den er imidlertid verd strevet. Utsikten herfra er storslått!

I morra går turen til Schulzhytta. Derfra sannsynligvis nordøst mot Bjørneggenhytta.

Møtte disse på vei ned til Græssli....

16. Juni - del 1

Da var det nettdekning igjen.

Sitter og spiser moreller og leser avisa på bildet - er mao. i Meråker. Innlosjert på Fonnfjell Hotell hvor jeg blir et par dager. Hvilidag og vasking av tøy er bra.

Har vært vinterlig i fjellet noen dager nå, men det har uansett vært godt å være på tur der. Etter Græsslihytta har jeg overnattet på Schulzhytta og Bjørneggenhytta. Førstnevnte hadde jeg for meg selv. På Bjørneggen var det mildt sagt livlig; en skoleklasse (9'ende) var på utflukt der. Sov kanskje 1 time sist natt. Turen til Teveltunet i dag gikk derfor litt i sakte tempo. Fikk skyss av ei som jobba på Teveltunet ned til Meråker og skal ta bussen opp igjen dit for å fortsette turen om et par dager.

Liker godt plassen jeg er på nå - har alt jeg trenger i en radius på 100 meter; 2 sportsbutikker, kafe og matbutikk. Blir nok litt tyngre sekk i starten av dagene som kommer, siden det nå ikke blir så lett tilgang til hytter og mulighet for proviantering på disse.

16. Juni - del 2

Ut på tur - aldri sur!

Det stemmer godt. Kun trivelige folk en møter. På Bjørneggenhytta i går kom, i tillegg til skoleklassen, to skikkelig trivelige jenter som var på tur. De var i gang med et "Norge på tvers prosjekt". De kom fra Dovre og skulle videre i litt motsatt retning av meg mot Stjørdalssida. En av disse var dyktig fotograf. Fikk se noen utrolig gode bilder de hadde tatt av moskus på Dovre; bl.a. to som var i full kamp. 

Ellers har de siste dagene stått i "vadingens tegn". Mange elver som må krysses. En står med vann opp til knea enkelte ganger. Blir selvsagt klissblaut på føttene, men så lenge en får tørka opp når en kommer fram til ei hytte er ikke det noe problem. Må nok av med fjellskoa i tida framover når elver skal krysses, siden muligheten til tørk om kvelden ikke lengre er der i samme grad.

 

 • Nyfødt reinkalv rett ved Schultzhytta.....

  Mora var engstelig, skynda meg derfor raskt videre.

 • "Snøen laver ned....."

  Julestemning på vei til Bjørneggenhytta. Gikk å nynna på DumDumBoys sin "Stjernesludd".

 • Hva mangler her?

  Kanskje et par ski...

17. Juni

Påstod i går at jeg satt og spiste MODELLER mens jeg leste  Meråker Posten. Trenger riktig nok all den næringa jeg kan få i meg, men så ille står det tross alt ikke til. Det var selvsagt MORELLER som var kosen til avisa. Nå er autokorrektur slått av på IPad'n.

Planlegger ferden videre nordover. Får se om det blir å holde seg nær svenskegrensa eller om det blir ei litt mer vestlig rute fram til området nær Nordli. Skal uansett innom Kveli og "Kvelibua", for de obligatoriske "Norge på langs sokkene" de som går turen får der. Passer det med tidspunkt blir det nok også en avstikker til Høylandet og revyfestival. Are Sende Olsen opptrer fredag 3. Juli på kvelden. Akkurat det kunne jeg gjerne tenkt å fått med meg. Tida vil vise om det klaffer slik. Vil nok gjøre mitt for at det skal klaffe.

Etter hvert blir det også å nærme seg bjørneland og "Sinsenkrysset" for dem oppe i Lierne et sted. Hadde uansett vært en opplevelse å se en (bare se - ikke røre). Blir også en del blautmyr der. Har allerede vært igjennom sorten i treningsterrenget til Petter Nordtug på veien til Teveltunet. Er nok ikke vanskelig å få ønska treningsutbytte når en ferdes der nei.

Ellers må sekken modifiseres litt. Midjemålet har minka såpass at jeg ikke får stramma hoftebeltet nok. Må fram med Leathermannen og kraftige sysaker. Blir stive skuldre når en ikke får lasta mye av vekta på hofta.

Da gjenstår å sjekke yr.no og krysse fingrene for mest mulig oppholdsvær i dagene som kommer. Det er lov å håpe.

19. Juni

God og mett etter erter, kjøtt og flesk til middag og aprikos til dessert her på NTT si nyinnkjøpte hytte Bellingstua i Sandvika/Vuku. Ble en drøy tur i dag siden jeg trodde hytta lå nede i "Sandvika-krysset". Det gjorde den ikke. Ble noen ekstra kilometer på slutten. Trivelig hytte. 

Fersliahytta jeg bodde på i går er kanskje den triveligste hytta jeg har brukt på turen så langt. Lå idyllisk til med flott fuglesang og litt bjelleklang fra sauer utafor. Alltid like spennende å se hva de ulike hyttene har av proviantutvalg. Varierer en del. Viktig at det er noen godsaker der også.

NTT tar seg godt betalt for pålegg; 20 kr. for en liten kuvert nok til ei skive. TT tar 7 kr. for det samme. Blir til at jeg heller tar en middag også til frokost, siden prisen på dette er omlag den samme uavhengig av forening. Da har en også noe å gå på utover dagen.

Grei nettilgang her jeg er nå siden hytta ligger nært vei/sivilisasjon. Uvisst hvor lenge det blir til neste gang tilgang til nett er der. Kan nok bli ei stund.

Visste du at; Zalo er det eneste vaskemiddelet du trenger. Fungerer like godt til kropps- og klesvask som til oppvask.

 • Fin lita nødbu...

  Et sted mellom Ferslia og Sandvika.

 • Å legge seg helt flat...

  ... kan noen ganger være eneste måte å overleve på.

 • Middagslur...

  ... i den utvendige sommerstua på Bellingstua.

20. Juni

Turen videre går rett nord via NTT sitt hyttenett; Bringsåsen, Skjækerdalshytta og Setertjønnhytta. Greit med bunkring av mat på disse siden det ellers er langt til nærmeste mulighet for slikt i traktene her. NTT skriver i sin brosjyre at Setertjønnhytta ligger kun 600 meter fra Norges midtpunkt! Da er jeg halvveis før jeg trodde. Var så langt sikker på at Røyrvik var midtpunktet.

Fra Setertjønnhytta får vi se hvilken retning som tas. Kunne vært greit å dra rett over til Snåsa også. Mimre litt på Finsås hvor jeg gikk på skogskole og besøke slekt som bor i Snåsa.

På Nordpå Fjellstue tidligere i turen leste jeg i ei sitatbok med mat som tema. Vil også i dag motbevise sitatet til høyre her.

Jøss - nettilgang her på Bringsåshytta også.

For en dag! Vindstille, sol og akkurat passe temperatur. Tok lønsjen ved ei  fin  lita  elv.  Rennende vann er søvndyssende (såfremt du ikke har problemer med prostata'n og bare blir pissatrengt av det). Sovna derfor der ved elva - godt. Turen fra Bellingstua til Bringsåashytta var lettgått og gikk i et flott terreng. Bringsåshytta er av den gode gamle hyttesorten; lita tømmerhytte med plass til 10 gjester. Gjester? Har også denne helt for meg selv. Ser i  besøksprotokollen på de ulike hyttene at de ikke er mye i bruk utenom den tykkeste delen av sesongene. Møtte i dag for første gang på turen folk underveis ute i terrenget.

I morra blir det Skjækerdalshytta. Igjen en passe dagsetappe på 17 km. Holder det. Da kommer en i hus i rett tid og får ordna med mat og andre ting i god tid før kvelden er omme.

21. Juni

Nok en kjempedag i fjellet. Gjennom Blåfjella/Skjækerdalen nasjonalpark (åpna av Mette Marit i 2006 så jeg på en plakett ved inngang til parken). I starten var det lagt så mange klopper og sviller at jeg ei stund trodde det var for å få Mette Marit tørrskodd igjennom parken. Det ble imidlertid mindre av slikt underlag etter hvert. Deler av turen gikk i fine bjørkeskoglier der bjørka sto i maiskrud. Flott - ikke minst med fuglesangen som akkompagnement.

Så flere flotte reinbukker denne dagen. Imponerende ting de har på hodet enkelte av dem. Synes også måten de beveger seg på er fasinerende. Grasiøst er ordet som faller meg inn, med hodet høyt hevet og lange steg.

Klesvask må til etter en varm dag. Det tørka fort i den fine sommerkvelden. På Skjækerdalshytta hadde musa hatt fest i proviantrommet. Heldigvis hadde den latt godsaker som Bixit sjokoladekjeks stå urørt.

22. Juni

Ny dag gjennom Blåfjella/Skjækerdalen nasjonalpark mot Setertjønnhytta som har Norges geografiske midtpunkt liggende kun 600 meter i løypa før du kommer fram til hytta! (se stort bilde under). Rart å tenke på at en plutselig har kommet halveis. Synes ikke det er lenge siden jeg starta jeg. Beviset på at tida går fort når en trives.

Prøvde fiskelykken denne dagen i vannet på bildet du ser her. Ikke et napp. Endrer seg nok når en kommer til Børgefjell. Det var uansett så fint her at ingen fisk ikke gjorde noe. Ble en lang lønsj her i vindstille varmt sommervær.

Likte godt de litt mer avrunda ikke fullt så høye fjella som er her. Går an å gå i. Høye topper kan være fine de på en godværsdag, men ellers er det lite du kan bruke dem til.

 

På Norges geografiske midtpunkt 22. Juni 2015.....