• Flott fyr

  Fyret måtte inspireres. Flott fyr som var i god stand.

 • I hele sin høyde (evnt. bredde)

  Flott fyr i fint vær.

Dag 1

Flott start på turen. Tjuvstartet litt og var på plass på Lindesnes fyr på ettermiddagen 30. April. Ble møtt av en trivelig fyrvokter som serverte is i varmen. Det viste seg at alle som tar turen mellom sørligste og nordligste punkt i Norge, kan skrive seg inn i en logg som fyrvokteren administrerer. Det måtte selvsagt gjøres.

Siden jeg driver mye med korrosjon i jobbsammenheng, tok jeg like godt en liten inspeksjon på mulig rust i fyret samtidig. Det så bra ut. Enig med fyrvoktern - solide greier som står ei stund!

Dag 2

Etter ei fin natt i telt på Lindesnes, har jeg kommet til Lyngdal. Blir ei natt på hotell her - utrolig flott plass. Det blir ei stund til neste hotellmulighet, så bruker muligheten når den er der.

Fungerer greit med utstyr; sekk, telt, sko  ol. Værmeldinga er bra. Lovende.

Satser på å oppdatere sida sånn ca. ukentlig. Litt avhengig av dekning alt etter hvor jeg er.

Dag 3

Tar kvelden i Kvås. Må roe ned litt et par dager siden jeg skal hente en iPod som kommer til Eiken ca. 25 km herfra. Bra at jeg hadde en ekstra på lur hjemme med all underholdninga jeg skal ha på turen. Det var en splitter ny jeg starta med. Slutta bare plutselig å virke (takk til eplet!).

På vei ut fra Lyngdal i dag oppdaget jeg at fiskeentusiastene har fest hele året her nede - party hver dag der altså.........

Dag 4 - del 1

Mens jeg inntok dagens lunsj fikk jeg besøk av et par andre "Norge på langs"-karer; Thor Einar Mikkelborg og Eirik Brunvoll. De planlegger å ta turen etappevis og skulle i første omgang til Eiken.

Trivelig med selskap!

Dag 4 - del 2

På veien videre til Eiken kom jeg tilfeldigvis over en perle av en plass; "Heddan gard". En fjellgård langt oppe i en sidedal som drev med overnatting og gårdsmat. Total mangel på mobildekning, men desto bedre dekning på fuglesang. Sovna og våkna til sistnevnte - godt!

Frokosten var av de bedre. Gikk som vanlig med et halvt brød og en pakke sætersmør og ellers mye godt egenprodusert pålegg. Bra start på en ellers litt fuktig dag.

Kom fram til Eiken utpå dagen. Snart slutt på veitraskinga nå. I morgen går turen i retning Lordehytta via Dyrevatn. Ser ut til å bli litt fuktig i morgen også. Gjør ingen ting. Det er bra gåvær. Blir nok så som så med mobildekninga framover ei tid.

Søndag 10. Mai

Har gått noen dager siden sist. 

Skulle hente en iPod hos posten i Eiken. Pga. sen postgang over helga var den ikke kommet. Får sendt den til en plass litt senere i løypa.

Starta dag 5 på vei retning Lordehytta. Det blåste opp til storm i fjellet i kombinasjon med kraftig regn. Måtte derfor tidlig gå i teltet før jeg nådde fjellet. Ei fuktig natt.

Dag 6 gikk videre retning Lordehytta. Også denne dagen måtte avsluttes tidlig, denne gangen pga. tåke tjukk som graut. Været kan en lite gjøre med.

Dag 7 gikk til en plass nær Lordehytta. Utfordrende med tung snø og bekker som må forseres. Fikk testa teltet den natta. Det holdt seg heldigvis oppe hele natta.

Dag 8 gikk rett vest bokstavelig talt. Må tenke sikkerhet og valgte å gå rett vest til det lille tettstedet Knaben. Et opprinnelig gruvesamfunn. I dag en typisk ferieplass. Telta midtveis ved et fint elvestykke der.

Dag 9 gikk det raskt på godt skareføre og var framme i Knaben rundt lønsj. Behov for å tørke opp utstyr. Var så heldig å få logi i et klubbhus der av vaktmesteren på leirskolen som holder til der. God  mat ble skaffa i en liten trivelig landhandel der. Sovna som en dupp den kvelden.

Dag 10:

Har vurdert den videre ferden. Å fortsette via fjellpartiene vil koste mer enn det smaker. Var klar over mulige utfordringer i form av snøproblematikk på forhånd. Man kan være heldig med kalde netter og skareføre, men med de store snømengdene her spesielt i år, vil denne problematikken vare for lenge. Tar derfor i bruk plan B. Trekker ei linje rett øst og får befordret meg til ny fortsettelse i sørenden av Byglandsfjorden. Blir derfor videre ferd oppover Setesdalen mer eller mindre etter vei opp til Hardangervidda. Så får tida vise hva vi gjør når en kommer dit. 10 mil over vidda kan gå fint på ski under gode forhold.

 

Mandag 11. Mai

Fikk skyss ned fra Knaben i går av ei dame vaktmesteren kjente. Hun var landets eneste kvinnelige rugbytrener i tillegg til at hun selv utøvde sporten. Fikk godt innsyn i sporten på veien ned til Kvinesdal. Tøff dame - trivelig kjøretur.

Tar bussen opp til sørenden av Byglandsfjorden og fortsetter oppover vakre Setesdal. Kan bli fint i grønne maidager framover.

I Setesdalen (her Bygland) har de lafta buss-skur.

Tirsdag 12. Mai

Ble noen mil i går. Det ble trollskog og mosemadrass natt til i dag.

Lønsjen ble inntatt på Coop'en i Ose. Blir litt mer stigning nå som Byglandsfjorden er passert.

Onsdag 13. Mai

Lønsj med Are & Odin et godt stykke opp i Setesdalen - mmm........

 • Flott i Bykle på Kristi himmelfart

  Første dag hvor sola virkelig varma godt.

 • En duggfrisk en på Bykle hotell

  Godt...

 • 15. Mai og utstyr til vidda er skaffet

  Utleiebutikken var egentlig stengt, men Madde på Hovdestøylen tok et par telefoner og - vips så ordna det seg.

 • Fine tørkeforhold

  Viktig med tørt utstyr.

 • Fint på Hovden

  Får frakta utstyret til Haukeli i morra. Kommer etter og tar skia fatt.

Det lå et bra postkort på stabburet jeg skal ligge på til i morra; 17. Mai.....

Haukelisæter Fjellstue 16. Mai

Har endelig kommet etter utstyret til Haukeli, hvor det blir overnatting før jeg tar fatt på Hardangervidda på selveste 17. Mai!

Planla egentlig å starte på vidda i dag, men lar føttene få litt ekstra hvile. Etter ganske så mange mil etter vei, har det blitt litt gnagsår, uten at det merkes for mye. Compeed fungerer aldeles utmerket!

Ser ut til å bli klarvær til natta, så sjansen for godt skareføre i morra er bra. Bildet viser starten på morgendagens etappe opp fra Haukelisæter i retning Hellevassbu.

Sørhellinga her kan se litt glissen ut når det gjelder snø. Det er imidlertid snø i bøtter og spann over toppen og nordover over vidda. Har sjekka med både Metrlologiske og kjentfolk. Ser fram til noen fine dager på "Norges tak" framover.

17. Mai!

Våkna med rennmage - ingen prossesering - alt gikk rett igjennom. Ble derfor en litt tung start ut fra Haukelisæter. Været var det imidlertid ikke noe å si på - sol og føret var også bra. 

Kom fram til Hellevassbu på ettermiddagen. Hadde som forventa hytta for meg selv. Godt med middag med selskap av en noe skurrete radio. En liten akevitt fra ei flaske som stod der til fri avbenyttelse hjalp magen (tror jeg da).

18. Mai

Gikk fra Hellevassbu via Litlos til Hadlaskard. Igjen hytta for meg selv. Baccalao smakte fortreffelig og til kaffen ble det pannekaker.

19. Mai

Værfast. Ble en ekstra dag på Hadlaskard. Føyka skikkelig og hørte senere at veier var stengt pga. været denne dagen. Bare å holde seg innendørs.

20. Mai

Kjempetur fra Hadlaskar via Dyranut til Kjeldebu. Første dag med skikkelig føling av vidde; dvs. flatt. Starta med fint skareføre kl 06. Det varte til langt utpå dagen. Kortbuksevær etter hvert.

På Kjeldebu traff jeg Sindre som også natta over der. Han var på tur fra Finse til Haukelisæter.

21. Mai

Sitter på Finse og venter på at hotellet skal åpne kl 15.

Dersom ledig rom blir det hotell. Hvis ikke telt.

Kjempefin tur også i dag. Sol og godt føre. Videre ferd blir mot Geiterygghytta.

Det ble opphold på Finse hotell 1222. Her er det mye historie i veggene! Eneste gjesten på hotellet. Det stenger over helga for vintersesongen. Får litt "shining-følelse" nede i korridorene her. Hvem er fyren på snøscooteren her? Går han igjen her nede?

Kun et skispor.......

Fra Hotell på Finse til nødly i Klemsbu.....

22. og 23. Mai

Snakk om kontraster! Fra påskevær til det motsatte. Starta mot Geiterygghytta 22. Mai, men måtte finne ly etter knapt 7 km. Null sikt og stiv kuling. Ei nødbu som del av Klemsbuhytta ble løsningen - ikke bare den dagen, men også neste dag. Værfast på nytt mao.

Full vinter og utfordrende vær i Norsk høyfjell skal man ha respekt for. Fikk også testa vindsekken før Klemsbuhytta. Var bare å legge seg flat i ly av pulken ved den siste synlige kvisten i kvistaløypa mot Geitrygghytta. Heldigvis klarna det såpass opp at Klemsbu ble innen rekkevidde ei kort stund.

Radioen ble kjærkommen underholdning disse dagene.

24. Mai

Tåke og litt snø skapte "whiteout" forhold når nytt forsøk mot Geiterygghytta skulle gjøres. Hverken kart eller GPS hjelper da. Med pulk blir selv ei lita dump du ikke ser ei utfordring med fall du ikke skal ha som resultat.

Må igjen tenke sikkerhet og valgte å følge kjent spor tilbake til Finse igjen.

Vel tilbake til Finse fikk jeg igjen god hjelp av Geir Eidsvik som jobber på anlegget der (til høyre på bildet her). En svært trivelig kar som selv har gjennomført Norge på langs i 2003 - på 67 dager! Det står det respekt av. Han starta nordfra og hadde finvær til han fikk en regnbyge i Nord-Trøndelag. Fikk mange gode råd og vink av ham.

Fjell og ski avsluttes her. Tok toget ned til Geilo hvor ski og pulk vil bli returnert til Hovden Sport.  Nå blir det igjen å ta beina fatt etter vei til farbarhet i fjellet ikke lengre er en problematikk. Tida vil vise hvor lenge det vil vare. At det blir å følge vei i alle fall til Otta er sannsynlig. Får sikkert prøvd Nasjonal turistveg Valdresflya.

Pga. pinsa blir jeg liggende på Geilo et par dager, til jeg på tirsdag får avsendt ski og pulk med posten.

Har det som en greve her på Geilo og får med meg innspurten på Tour of Norway på sykkel - hurra!

De har stor redskap her på Geilo....